Onsdagssegling på Trälhavet

På onsdagskvällar under vår och höst fylls Trälhavet av kappseglande båtar på  de populära onsdagsseglingarna med TBK. Alla seglare är varmt välkomna att deltaga i seglingarna som passar både nybörjare och erfarna besättningar. Även båtar från andra klubbar är välkomna! 

 

Varje vecka seglar vi en enkel och trevlig kappsegling på en bana runt Trälhavet. Vi startar i grupper med fasta starttider och med lagom antal deltagare i varje grupp. Gruppindelning sker enligt båtens högsta SRS eller SRSs tal. 

Har ni frågor eller behöver hjälp med att ta fram SRS-tal hör av er till kappseglingssektionen som hjälper vi er. Vi ses på Trälhavet!

Datum för Vårcupen 

11 maj startar onsdagsseglingarna med en “tune-up” (ingår inte i Vårcupen)

Vårcup: 18 maj, 25 maj, 1 juni, 8 juni, 15 juni och 22 juni

 

Datum för Höstcupen

 

Nyheter från 2021 som även gäller 2022

  1. Vårt rundningsmärke sjönk så för att kunna variera banan så kommer vi att lägga ut ett eget märke/boj i närheten där “fiskebåten” låg
  2. Vi gör lite förändringar kring kring vilket SRS tal båtarna skall starta på. Alla båtar beräknar sitt start SRS-tal efter antingen “full crew” eller “shorthanded” med undavindsegel. Detta SRS-tal ger din starttid. 
  3.  Under seglingen kan du sedan bestämma om du vill segla med  undanvindssegel eller inte. Vilket betyder att om du seglat med spinnaker/gennaker så anger du ditt “start” SRS-tal när du rapporterar din målgångstid på Facebook. Har du inte använt spinnaker/gennaker så anger du ett lägre SRS-tal än det du startade med. 
  4. Banorna kommer att vara liknande som förra året i 5 av 6 seglingar men en segling vår/höst kommer vi köra en lite mer teknisk bana med fler rundningar. Varje ben kommer bli kortare och blir då mer utmanande att segla med undanvindssegel om man väljer det. (se exempel nedan)

Banor

Vi seglar två olika banor (enligt skisser nedan) och dessa seglas antingen medsols eller motsols beroende på vindförhållanden. Banorna väljs så att vi får en så omväxlande bana som möjligt. Nytt för 2022 är att vi en gång per vår/höst seglar en lite mer teknisk bana. 

Vilken bana som seglas meddelas på Facebook TBK Kappseglare där all aktuell information med starttider och aktuell bana publiceras varje onsdag senast kl 16:00. Om någon har problem att ta del av informationen på Facebook så fråga en medtävlare (eller ring Joakim på 070-793 11 39).

Banbeskrivning

Det är fritt val att passera norr eller syd Moholmen.

OBS! Vid Rönnholmen är det grundare än vad som anges i sjökortet. Håll ut 20 m utanför 3 m kurvan

Start/mål

Enslinje mellan trädet i centrum av vändplanen vid Solbrännan och utlagd vit boj ca 300m ut i riktning mot Svinninge.

Bana 1 – medsols

Start Solbrännan – Norr grön prick väst Oranjeholmen- medsols runt Rönnholmen – Mål Solbrännan

Bana 1 – motsols

Start Solbrännan – motsols runt Rönnholmen – Norr grön prick väst Oranjeholmen – Mål Solbrännan

Bana 2 – medsols

Start Solbrännan – norr ”Fiskebåten” – medsols runt Rönnholmen – Mål Solbrännan

Bana 2 – motsols

Start Solbrännan – motsols runt Rönnholmen – norr ”Fiskebåten – Mål Solbrännan

 
Skiss bana 1

Skiss bana 2

Starttider

Start sker i grupper med fast starttid enligt tabell nedan. Alla båtar beräknar sitt start SRS-tal efter antingen “full crew” eller “shorthanded” med undavindsegel (detta gäller även om du planerar att segla utan undanvindsegel). Detta SRS/SRSs-tal ger din startgrupp/starttid. 
 

Resultat

Efter målgång meddelar varje båt sin starttid, SRS tal under seglingen samt målgångstid, segelnummer och båtnamn genom en kommentar på Facebook (på inlägget där aktuell bana för kvällen har publicerats) eller via SMS på 070-793 11 39.

Resultat publiceras på Facebook “TBK kappseglare” senare på onsdagskvällen.

Vår och höstcup

Vi sammanställer seglingarna i en vårcup och en höstcup. 

Poängberäkning enligt följande: 

– Summan av platssiffror där lägst vinner

– Ej deltagit = antal båtar +2

– Startat men ej gått i mål= antal båtar +1 

– 6 seglingar räknas där den sämsta får räknas bort

Den lyckliga vinnarbåten kommer att föräras en unik flagga som kan pryda båten och sprida respekt.